dimecres, 31 d’agost del 2011

Relació entre inflació i Euríbor


Sembla ser que l’euribor [i]esta apujant el seu tipus d’interès, i si tenim en compte l’explicació sobre la relació entre la inflació i la possible solució de la crisi per mitja de la activitat empresarial que ens ha aportat el nostre tutor, Jordi Alcoberro, i la creuem amb l’article del diari Expansión sobreaquest increment del Euríbor,  podríem arribar a unes conclusions.

El augment de la inflació pot ajudar a la millora del mercat de consum, però no te que ser per en si mateixa determinant a l’hora d’augmentar la riquesa (PIB) i ser una solució a la crisi, i per altra banda genera una sèrie de problemes econòmics sobretot en contextos de poc o nul creixement, és en aquestos casos en que la economia no pot assimilar el augment de la inflació contrarestant-la amb creixement, i és produeix un augment de preus.

La inflació pot venir provocada per dos motius basics, la fabricació de moneda per part dels governs o per la venta de deute sobirana, en qualsevol cas genera el mateix efecte.

Actualment en el context del marc europeu no s’està augmentant el diner en circulació però els governs estan venen deute, i  estan generant inflació, i tot i que el preu del diner no esta experimentant una gran pujada el Euríbor si, donat que reflexa el valor de mercat del diner.

Com diu el article del diari Expansió, la previsió es d’augment del tipus almenys fins al 2013, i la tendència no canviarà si no canvia el actual model, la solució pasari tal com apunta J. Alboberro en:  Es tracta de buscar fórmules d'estímul a l'activitat productiva, aquesta s'aconsegueix mitjançant la inversió empresarial, el qual és possible es pot facilitar mitjançant el finançament empresarial, el qual pot ser aliè o propi. Fins aquí és vàlida la justificació d'uns tipus d'interès baixos, faciliten la inversió i el consum”.

No podem creure en solucions que no impliquin un grau important de innovació, solucions noves, i recursos propis, las empreses son las que han de començar el camí, amb esforç, intel·ligència estratègica i amb idees que facin de la optimització de recursos la seva font de finançament.


[i] El Euribor (acrónimo de European Interbank Offered Rate, es decir, tipo europeo de oferta interbancaria) es un índice de referencia publicado diariamente que indica el tipo de interés promedio al que las entidades financieras se prestan dinero en el mercado interbancario del euro. Se calcula usando los datos de los 42 principales bancos europeos, y su valor mensual es muy utilizado como referencia para los préstamos bancarios. Dicho valor es actualmente (06/08/2011) del 2,106%.

1 comentari: